De aankomst van Lucien en Liliane in Herbeumont

Zelf heb ik het eerste jaar van Lucien De Geest in Herbeumont, noch de jaren voordien, niet actief meegemaakt, maar ik herinner mij wel hoe de overlevering verhaalde dat de collega-intendenten toch wel heel wat medeleven en zelfs medelijden  voor Lucien en Liliane betoonden toen ze het nieuws over hun aanstelling als intendanten voor "Prince de Liège" vernamen.

Op dat moment was het immers een eerder verwaarloosd barakkentenkamp(*) dat menig likje verf en menig vel roofing kon gebruiken. Ward Dossche wist alvast te vertellen dat er tijdens een werkkamp tijdens de paasvakantiedan ook heel erg hard gewerkt om de houten barakkena om te bouwen tot gezellige chalets. De venstertje van de chalets kregen witte gordijntjes kwamen te hangen en de binnenmuren werden mooi geverfd/herverfd.

Vensterluikjes


Ook kregen toen de vensterluikjes hun typisch tweekleurig uitzicht met de combinaties groen/rood of geel/groen.

Ook werd doorheen de jaren menige pot Sadotop en Sadolin (houtbescherming) aan de buitenmuren gesmeerd, terwijl de klusjesmannen als het ware contstant op de daken in de weer waren met roofing en gasbrander.

Een andere belangrijke anecdote uit die beginjaren is dat Lucien en Lilian door de jeugdbegeleiders werden aangesproken als “paps” en “mams”: aanspreektitels die geenszins door Lucien en Liliane waren opgedragen maar door de jongere kaderleden spontaan werden overgenomen van oudere kaderleden. Bij sommige kaderleden waren deze aanspreektitels zodanig ingeburgerd en vanzelfsprekend dat ze die ook al eens dreigden te gebruiken bij vergaderingen van Top Vakantie, buiten Herbeumont-verband.

De oorsprong voor deze aanspreektitels blijkt terug te gaan tot de prille jeugdjaren van dochter Ann en zoon Bart die vanzelfsprekend ook tijdens het kampleven (we spreken over de periode dat Lucien en Liliane intendant waren in het vakantiecentrum “Marinella” in Knokke-Heist) hun ouders aanspraken met “paps” en “mams”. Naar verluidt werden in eerste instantie die aanspreektitels eerder al gekscherend en al lachend overgenomen door het 30-koppig vrouwelijk kader aldaar
 terwijl in een latere fase die aanspreektitels een vaste gewoonte werden en bleven, ook toen in 1977 Lucien en Liliane "Marinella" in Knokke-Heist
 omruilden voor “Prince de Liège” in Herbeumont.
 
Nico Callens

Het blijft de bedoeling om deze website te blijven uitbouwen met almaar meer bijkomende informatie.  Zo valt er ongetwijfeld nog heel wat meer te vertellen over de aankomst van Lucien en Liliane in Herbeumont. Mogelijks merk je ook inhoudelijke  fouten. Aarzel dan niet om jouw info, aanvullingen en/of opmerkingen over te maken.
 
(*) Wanneer hier het woord "barak" wordt gebruikt, moet dat gezien worden in de eerste betekenis die daar door "van Dale" wordt aan gegeven, nl.: (houten) gebouw van eenvoudige constructie als tijdelijk woonverblijf, in het bijzonder voor soldaten en arbeiders". Deze omschrijving kan niet treffender wanneer men deze vakantieverblijven vanuit hun historische context bekijkt.