Ontstaansgeschiedenis centrum



De begindagen en -jaren van het vakantiecentrum "Prince de Liège" (nu "Le Terme") zijn nauw verbonden met die van het in 1941 (m.a.w. in volle oorlog) opgerichte AEP, een afkorting die toen nog stond voor "Aide aux Enfants des Prisoniers".

Bij zijn oprichting had het AEP zich immers tot doel gesteld om hulp te bieden aan de honderden (duizenden ?) kinderen van krijgsgevangenen en andere oorlogsslachtoffers.

De nogal francofone inslag had alles te maken met het feit dat het AEP een initiatief was van de adel en van hogere legerkringen.
 
Kort na de oorlog, namelijk reeds in 1945, breidde het AEP zijn activiteiten uit tot hulp en opvang van alle kinderen die daar nood aan hadden. Vanaf dan werd het AEP dan ook omgedoopt tot "Aide aux Enfants de la Patrie".

Het is vanuit die voorgeschiedenis dat het gemeentebestuur van Herbeumont in 1948 de gronden met daarop een dorp met in hout opgetrokken paviljoenen, in bruikleen gaf aan het AEP.

Dit dorp was, net als het AEP, een overblijfsel uit de prille oorlogsjaren. De Duitse bezetter bracht er in die tijd namelijk zogenaamde "werkvrijwilligers" ("des volontaires du travail") in onder.